Preskoči na vsebino
Komunala Šentilj d.o.o. Komunala Šentilj d.o.o. Meni
UNUSED

Kaj ne sodi v kanalizacijo?

Zamašitve kanalizacijskega omrežja in okvare črpalk so večinoma posledica neprimernega ravnanja uporabnikov.

V vseh kanalizacijskih črpališčih sta po dve črpalki, ki delujeta izmenično. Vsa črpališča so opremljena z daljinskim nadzorom, preko katerega se javlja delovanje črpalk, gladina vode v črpališčih in večina napak v nadzorni center našega podjetja. Poleg tega v okviru rednih obhodov vsaj enkrat na dva tedna delavci pregledajo vsako črpališče.

(Pre)pogosto se v nekaterih črpališčih pojavijo zamašitve. Vzrok pa je vedno isti – neustrezne odplake v kanalizaciji. Najpogosteje se to zgodi ob slabem vremenu, ko skozi pokrove dotekajo v kanalizacijo še dodatne količine padavinske vode. Kanalizacijske cevi se tedaj hitro napolnijo, voda pa na najnižji odprti točki prične iztekati iz kanalizacije. 

Vzroki zamašitev in okvar črpalk so zanimivi. V rotor črpalke se zapletejo krpe, zato se črpalka zamaši in posledično ne deluje več. Razne krpice in robčki za nego dojenčka, kozmetični robčki ipd. so namreč narejeni iz materiala, ki se ne raztrga in ne razpade v vodi. V rotorju črpalke smo našli tudi že brisačo, zobno ščetko, krtačko za čiščenje nohtov in rok, ženske hlačne nogavice in najlonske vrečke, ki so se ovili okrog rotorja in povzročili pregretje črpalke. Ti odpadki sodijo v zabojnik za mešane odpadke in ne v kanalizacijo.